Šta je alkalna fosfataza?

Alkalna fosfataza (ALP) je enzim koji katalizuje izdvajanje ortofosfata iz monoestra fosfatne kiseline u baznim uslovima. Postoje različiti oblici ovog enzima koji se javljaju kako u zdravim tako i u malignim tkivima. Enzim alkalne fosfataze nalazi se u mnogim tkivima i organima, naročito u jetri, kostima, crevnom traktu, bubrezima i u placenti. Enzim alkalne fosfataze postiže svoju optimalnu finkciju pri pH vrednosti od 8.6. Kao is vi enzimi u organizmu, alkalna fosfataza je potrebna u malim količinama kako bi pokrenula određene hemijske procese u telu. Nenormalno visok nivo alkalne fosfataze može da ukaže na oboljenje kostiju, jetre ili da ukaže na opstrukciju u žučnim putevima.  Alkalna fosfataza u jetri sintetiše se u ćelijama malih žučnih puteva ili unutar jetre. Svako tkivo poput jetre, koštanog tkiva, placente i creva proizvodi nešto različitu vrstu alkalne fosfataze. Ove varijacije su poznate kao izoenzimi. Različite vrste alkaline fosfataze takođe se nazivaju izoenzimima.

 

Alkalna fosfataza potrebna je kostima u razvoju za njihov normalan rast. Svaki rast kostiju dovešće dakle do povećanog nivoa alkaline fosfataze u krvi. Ovo stanje je potpuno normalno, naročito kod dece u periodu razvoja ili nakon preloma kostiju, ali nekada povišene vrednosti alkaline fosfataze ukazuju na neko oboljenje poput raka kostiju, Padžetovu bolest ili rahitis.

 

Zašto se meri nivo alkalne fosfataze?

Nivo alkalne fosfataze određuje se kako bi se proverila funkcija jetre kod datog pacijenta. Kod zdrave jetre tečnost koja sadrži alkalnu fosfatazu se konstantno izlučuje putem žučnih puteva i dalje u krvotok.  Međutim, kod oboljenja jetre, kada je žučni kanal obično blokiran, ova tečnost se zadržava u jetri. Ukoliko je bolest jetre opstruktivne prirode poput kamena u žuči, ona pogađa sistem žučnih kanala kojim se ovaj enzim izlučuje, pa samim tim kao prvi znak prisustva bolesti dolazi do povećanja vrednosti alkaline fosfataze u krvi. Međutim, ukoliko oboljenje primarno pogađa ćelije jetre odnosno hepatocite, onda će doći do velikog povećanja nivoa aminotransferaze. Upravo zbog toga su ovi enzimi toliko značajni u dijagnozi oboljenja jetre, odnosno da li se ono javlja usled holestaze ili je hepatocelularne prirode. Nivo alkalne fosfataze u telu ili krvotoku jedne osobe zavisi od njene starosne dobi, pola, a može varirati i od laboratorijskog testa koji se koristi za analizu.

 

Uzimanje uzorka za analizu

Uzimanje uzorka za analizu obično se obavlja u zdravstvenoj ustanovi u jutarnjim časovima. Nije potrebno obaviti posebne pripreme pred testiranje. Lekar će vas obavestiti da li je preporučljivo jesti pre davanja krvi na analizu. Pre testiranja trebalo bi da obavestite lekara o svim lekovima koje uzimate, budući da neki od njih mogu da izmene rezultate testiranja.

 

Da li je testiranje bolno i štetno?

Testiranje nije ni bolno ni štetno. Pacijent može da oseti lagani ubod prilikom ulaska igle u ruku tokom procesa vađenja krvi za analizu.

 

Kako se izvodi testiranje?

Testiranje se sastoji od uzimanja krvi za jednostavnu analizu.