Calciu

 

Ce este calciul?

Calciul este cel mai abundent mineral din organismul uman. 99% din cantitatea sa totală este concentrată în oase (unde se acumulează sub formă de carbonat) și la nivelul dinților. Pe lângă construirea oaselor și menținerea lor sănătoasă, calciul ajută de asemenea la prevenirea coagulării sângelui. Ajută inima, nervii, mușchii și alte sisteme de corp să funcționeze corect. Deoarece organismul nu poate produce calciu de novo, este foarte important ca el să fie obținut din alimentele ingerate. În caz contrar, pot să apară afecțiuni precum slăbiciune și fragilitate a oaselor, deoarece organismul va extrage calciul necesar de la acest nivel.

 

Care este funcția calciului?

Calciul este esențial pentru dezvoltarea și sănătatea oaselor și a dinților. De fapt, oasele sunt supuse unui proces continuu de remodelare care implică resorbția și depunerea calciului în noul țesut osos. Doar 1% din stocurile totale ale acestui mineral participă la alte funcții cum ar fi: contracția musculară, transmisia nervoasă, secreția hormonilor, vasodilatația și contracția vaselor de sânge.

 

Care alimente sunt bogate in calciu?

Alimentele sunt cea mai bună sursă de calciu. Principalele surse dietetice de calciu includ laptele și derivații acestuia, în special brânza, iaurtul și alte lactate fermentate. Acest mineral se găsește, de asemenea, în anumite legume cu frunze verzi, cum ar fi varza chinezească, varza kale și broccoli, pâine, tofu, nuci, precum și în mulți pești și crustacee (cum ar fi sardine, scoici și midii).

 

Care este necesarul zilnic recomandat de calciu?

Consumul zilnic recomandat de calciu este egal cu 800 mg. Totuși, această valoare variază în funcție de vârsta persoanei. De asemenea, necesarul zilnic crește în timpul sarcinii și alăptării. Unele persoane pot apela la suplimente alimentare de calciu pentru a reuși să atingă valorile recomandate. Acest lucru este deosebit de important în cazul copiilor cu o dietă inadecvată,  care nu primesc suficient calciu. Ei se află într-o creștere si dezvoltare osoasă continuă si necesită un aport crescut de calciu.

 

Care sunt consecințele deficitului de calciu?

Deficitul de calciu poate rămâne asimptomatic pe o perioadă scurtă de timp, dar dacă nu este tratat corespunzător, poate avea consecințe foarte grave. Primele simptome includ furnicături și amorțeală a degetelor, crampe musculare, convulsii, somnolență, apetit scăzut și ritm cardiac anormal. Pe termen lung, se poate produce osteopenie (reducerea masei osoase), ducând la un caz sever de osteoporoză, cu un risc crescut de a se produce fracturi. De asemenea, rahitismul poate fi o consecință a lipsei de calciu, deși este mai frecvent atunci când carența vitaminei D este în discuție. Deficiența de calciu poate fi de asemenea întâlnită la persoanele care nu absorb suficient calciu din cauza unor afecțiuni cum ar fi boala Crohn, boala celiacă și unele intervenții chirurgicale intestinale.

 

Care sunt consecințele aportului excesiv de calciu?

Excesul de calciu din sânge poate duce la insuficiență renală, calcificarea vaselor de sânge și a țesuturilor moi, creșterea calciului în urină și calculi renali. De asemenea, aportul excesiv de calciu poate determina constipație și poate influența negativ absorbția fierului și a zincului. Deși mai puțin frecvent există o asociere între calciu și riscul crescut de cancer de prostată și boli cardiovasculare.

 

Este adevărat că aportul de calciu poate ajuta la prevenirea osteoporozei?

Deficitul de calciu poate exacerba osteoporoza. Cu toate acestea, problema trebuie rezolvată cât mai devreme posibil. De fapt, este necesar să se asigure o osificare adecvată de la o vârstă fragedă.